RASMUS BLOMQVIST – COLUMBIA ROAD

Zo’n vier jaar geleden maakten we hier kennis met de Zweedse folkzanger en songschrijver Rasmus Blomqvist via zijn debuutalbum als soloartiest “Rami And The Whale”. Daarvoor maakte hij deel uit van twee Zweedse groepen: rockgroep ‘Ginger Trees’ en het akoestische folkduo ‘Holy Farmers’.

Zijn muzikale voorbeelden en inspiratiebronnen zijn folkartiesten als Joni Mitchell, ‘Simon & Garfunkel’ en Townes Van Zandt en dat is dan ook duidelijk te horen in de tien liedjes die hij nu heeft opgenomen voor zijn tweede soloalbum “Columbia Road”. Rasmus Blomqvist schreef teksten en muziek voor alle nummers zelf, enkel voor de albumtiteltrack die u op de video kunt beluisteren maakt hij gebruik van een stokoud gedicht ‘In A Station Of The Metro’ uit 1913 van de Amerikaanse dichter Ezra Pound.

De lo-fi instrumentatie bij alle liedjes op “Columbia Road” is sober en enkel afkomstig van akoestische instrumenten: gitaar, cello, viool, fluit en percussie. Er zijn echter wel enkele zangeressen in de studio opgedoken voor extra vocale bijdragen: Ann-Sofie Wensbo zingt mee op de liedjes “Tiger Island”, “Lay Your Head” en “Lord Give Me Light” waarop ook Emma Rischka Hultqvist meezingt. Zij zingt dan weer harmony vocals op het nummer “Somewhere” en Annika Järlestedt doet dit bij de song “Captain And The Key”. Ook Jonte Johansson draagt als tweede backing vocaliste haar steentje bij aan de songs “Somewhere” en “Lord Give Me Light”.

Het beluisteren van al de liedjes op dit uiterst sfeervolle album brengt een zekere rust over de luisteraar en dat is meer dan welgekomen in deze hectische tijden. Het zingen en het akoestische gitaarspel van Rasmus Blomqvist zorgen ervoor dat u van elke song kan genieten van de eerste tot de laatste noot en dat is iets wat we tegenwoordig nog maar zelden terugvinden in de platen die dezer dagen op de markt worden gebracht.

(valsam)
“Listening to the atmospheric songs on ‘Columbia Road’, the second album of the Swedish folk singer-songwriter Rasmus Blomqvist, will bring a feeling of rest in these hectic times. It becomes more and more rare that one can enjoy every song on a record from start to end, so that is an absolute achievement of this talented artist.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video